САЩ са предложили на Гърция да предаде или продаде оръжия на

...
САЩ са предложили на Гърция да предаде или продаде оръжия на
Коментари Харесай

И Гърция праща оръжие в Украйна

САЩ са предложили на Гърция да съобщи или продаде оръжия на Украйна, като в подмяна Вашингтон ще отпусне на Атина 200 млн. $.

Това твърди гръцкото издание " Катимерини ". Вестникът се базира на писмо от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън до гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис.

" Продължаваме да се интересуваме от отбранителните качества, които Гърция би могла да трансферира или продаде на Украйна.

Ако тези качества съставляват интерес за Украйна и в очакване на оценката на държавното управление на Съединени американски щати за техния статут и приблизителна стойност, можем да проучим опцията за в допълнение задгранично военно финансиране в размер до 200 млн. $ за Гърция ", се споделя в писмото на Блинкън.

Преди това, на 26 януари, Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди вероятната продажба на американски изтребители F-35 и обвързвано с тях съоръжение на Гърция за 8,6 милиарда $ .
 Гърция получава 20 изтребителя F-35
Гърция получава 20 изтребителя F-35

Отделно Атина ще получи гратис военно съоръжение от запасите на Съединени американски щати

Според Агенцията за съдействие в региона на сигурността към Пентагона Гърция е поискала 40 изтребителя F-35, 42 мотора, системи за ръководство, аварийни елементи и друго съоръжение .

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР